Raadzaal gemeente Stichtse Vecht

In haar rol als medewerker van gemeente Stichtse Vecht heeft Jana dit ontwerp gemaakt en de uitvoering begeleid.
De raad besloot een nieuwe raadzaal te realiseren in het Koetshuis van buitenplaats Boom & Bosch in Breukelen. Het ensemble Boom & Bosch is een rijksmonument, van oorsprong daterend uit eind 17de eeuw. Verandering van functie is een rode draad in de geschiedenis van het pand.
Samen met de griffie en vertegenwoordigers van de raad hebben we gezocht naar verschillende vormen en de meest geschikte opstelling voor de raadsvergaderingen. Uiteindelijk heeft de raad gekozen voor de zogenaamde “lagerhuis” opstelling en heeft de gewenste sfeer van de nieuwe raadzaal omschreven als “sober en doelmatig”.
De raadzaal is gesitueerd op de begane grond. Door het weghalen van een flink deel van de verdiepingsvloer is een hoge ruimte ontstaan met vele gevelopeningen. Het symboliseert een transparante en open overheid dichtbij haar inwoners.
De makkelijk toegankelijke zaal biedt comfortabele vergaderruimte voor 33 raadsleden met plekken voor college, MT en zitplaatsen voor publiek. Dankzij een flexibele inrichting kan de zaal ook voor andere doeleinden gebruikt worden.
De kleine zaal op de 1ste verdieping dient naast vergaderruimte als extra foyer en wordt ook benut voor de TV-opnames.

Ontwerp gebouw
Een raadzaal is een functie met een zekere status. Ze is hier echter gesitueerd in een bijgebouw en moet het hoofdgebouw dus niet overstralen.
Dit vertalen we in een ontwerp dat naar eenvoud en eerlijkheid streeft, er komen geen functieloze toevoegingen en qua functie nodige elementen worden ingezet voor aankleding van de ruimte:
– constructie blijft zichtbaar, aangebrachte stalen kolommen en balken zijn niet afgetimmerd.
-de ventilatieroosters tonen ze zich als bloemenhart door het bladermotief van akoestische panelen er omheen.
Als versiering gebruiken we schaduw, dit is heel subtiel, het verzacht en geeft diepte.
Dit schaduwspel is terug te vinden in de stalen omlijsting van de entreedeur, aan het plafond van de foyer en van de raadzaal. Er ontstaat een spanning door het contrast van de lichte, ongrijpbare en vluchtige schaduw met de statische gebouwconstructie.
Geïnspireerd door de groene locatie in het park en de naam Boom & Bosch gebruiken we boombladeren als motief. Dit vertaalt zich in de vorm van de akoestische elementen en bepaalt de keuze van de vloer, toegevoegde accentkleuren zijn tinten groen.
We besteden veel aandacht aan de detaillering en de houten afwerking van de trap. Subtiele nuances in de richting van de bamboenerf doen de trapconstructie aan een waterval denken.
Het gebouw is voorzien van een uitgebreide AV installatie, compleet met voorzieningen voor tv opnames en uitzendingen.
In samenwerking met Stichting Gehandicapten Platform Stichtse Vecht is extra aandacht aan toegankelijkheid van dit publieksgebouw gegeven.

Duurzaam
Het pand is verduurzaamd met o.a. thermische isolatie en een luchtwarmtepomp. In de nieuwe achterzetramen is dikker isolerend glas geplaatst, ook om geluidsoverlast naar omwonenden te voorkomen.
In de interieurafwerking en voor de meubels is vooral hout gebruikt. Voor zowel vloerafwerking, trap en wandbekleding als voor de vergadertafels hebben we voor bamboe gekozen. Bamboe is een van de snelst groeiende planten en bij het oogsten hoeft geen kaalslag plaats te vinden. Bamboehout is ook duurzaam in gebruik en heeft een structuur waarmee we mooie patronen hebben samengesteld.