Kinderdagverblijf in monument

Kinderdagverblijf Johanna Margaretha is gehuisvest in een van de eerste gebouwen die begin vorige eeuw speciaal voor kinderopvang is ontworpen op een vrij liggende locatie aan het Noorderpark in Amsterdam.
Het monumentale pand is gerestaureerd en aangepast aan de nieuwste pedagogische inzichten en technische eisen van een modern kinderdagverblijf.
Het open-deurenbeleid van de opdrachtgever is de basis van de nieuwe ruimtelijke organisatie. Ook zijn de afmetingen van de groepsruimtes op de begane grond zodanig ontworpen dat flexibel kan worden ingespeeld op veranderende vragen in de kinderopvang. We hebben het gebouw meer geopend. Het uitzicht en de relatie met het park zijn versterkt door zichtlijnen te creëren waardoor alle ruimtes direct contact met elkaar en met de omgeving hebben.
De locatie biedt ruimte aan 6 groepen, allen grenzend aan de ruime buitenspeelplaats of het dakterras.
Karakteristieke, monumentale elementen zijn gehandhaafd. We hebben het gebouw lichter en luchtiger gemaakt door ingrepen als het zichtbaar maken van de kapconstructie en het maken van doorbraken tussen verschillende ruimtes. In deze vernieuwde, hoge ruimtes met zichtbare kap zijn “speelhuisjes” met pantry en berging gemaakt. Het bloemmotief in de nieuwe gietvloeren verzacht de strenge sfeer van de oude gangen.

Dit project stond op de shortlist van de Geurt Brinkgreve Bokaal. Uit het juryrapport: “Op initiatief van de betrokken architecten is gezocht naar een manier om de noodzakelijke renovatie te bekostigen. Stadsherstel is bereid gevonden om het pand te kopen en te verhuren aan Tinteltuin. In het gebouw is zoveel mogelijk openheid gebracht door zichtlijnen te maken tussen de verschillende ruimten en naar het Florapark. Op speelse wijze en met opvallend kleurgebruik zijn losse elementen met speelvloertjes toegevoegd. Bij de renovatie zijn de kwaliteiten van het gebouw optimaal gebruikt, het gebouw heeft een positieve uitstraling op de omliggende buurt.”

i.s.m K.Elffers
Foto’s: Roos Aldershoff