Gebouw Allegra, Zeist

Het pand ligt aan de Slotlaan, aan de zuidoostzijde van de weg en tegenover het Walkartpark.
Langs deze laan is sprake van deels aaneengesloten, deels incidentele, meer autonome bebouwing. De bestemming op de begane grond is meestal een winkel- of centrumvoorziening, op de hogere lagen bevinden zich doorgaans appartementen.
Na het vertrek van de bank- en kantoorfunctie uit het pand, kregen we de kans om de beeldkwaliteit van het gebouw, alsmede de inrichting van het achterterrein sterk te verbeteren.
Van het bestaande pand bleef slechts het betonnen skelet gehandhaafd.
Deze is op de begane grond uitgebreid aan de tuinzijde en bestemd voor een winkelfunctie, op de verdiepingen erboven zijn een drietal luxeappartementen gerealiseerd. Deze hebben hun gezamenlijke entree aan de linkerzijde, onder een glazen luifel. Aan de rechterzijde is een tweede entree voor de vierde woning in het complex, een maisonnette met een eigen trappenhuis en lift.

De vernieuwde gevel met “Parijse” raamopeningen in grote kaders van geëtst zandkleurig beton, drukt de voornaamheid van de locatie uit. De plint met het winkelfront op de begane grond beoogde het gebouw een toegankelijker uitstraling gegeven. De gevelbekleding is van travertin, waarvan de tint goed past bij het zandkleurige prefab beton erboven.
Om de winkelbestemming voldoende ruimte te geven werd het bestaande pand op de begane grond uitgebreid, waarbij aandacht is geschonken aan toegankelijkheid en benadering via een groene tuin en parkeren. Op de verdiepingen zijn aan de achterzijde brede balkons gehangen. De trapsgewijze opbouw van het volume aan de achterzijde verzacht en nuanceert de overgang van gebouw naar de groene parkeertuin met lei-peren, blauwe regen en Ginkgo’s.